terug
Header foto Beltman

7 januari 2020

nieuwbouw kantoor demcon

Demcon bouwt verder aan een eigen campus op Kennispark Twente. Het bedrijf gaat naast het nieuwe Demcon Technology Center een centrum bouwen voor ontvangst van gasten, trainingen en huisvesting van ondersteunende diensten.

Demcon zag de omzet in het achterliggende jaar groeien van 62 naar 72 miljoen euro. Er werken inmiddels 700 mensen, van wie 450 in Enschede. Demcon werkt op Kennispark Twente aan de ontwikkeling van een eigen campus.
Dennis Schipper en compagnon Peter Rutgers begonnen in 1993 voor zichzelf. Hun bedrijf transformeerde in de loop der jaren van een ingenieursbureau tot een onderneming die ook voor klanten assembleert, dan wel samen met klanten of voor eigen rekening, hightechapparaten ontwerpt en bouwt.
Onder eigen merk bouwt Demcon vooral medische apparatuur. „Nu komt circa 20 procent van onze omzet uit eigen producten, dat moet uitgroeien tot een derde. Verder een derde uit assemblage en een derde uit ontwerp voor derden; dat is de mix waar we naar streven”, zegt Dennis Schipper. Schipper meldt dat Demcon de vleugels wil uitslaan in Azië. Het opende onlangs een vestiging in Singapore.

Investeren in start-ups
Demcon is tevens een zogeheten ‘incubator’, een bedrijf dat andere bedrijfjes helpt beginnen en groeien. Het heeft in de loop der jaren belangen genomen in dertien start-ups.
Een aantal van die jonge hightechbedrijven vindt onderdak bij Demcon in Enschede, andere zijn (nog) buiten Twente gevestigd. In de meeste gevallen doet Demcon de productie of assemblage van de apparatuur en vaak ook levert het een bijdrage aan het ontwerp.
De opening van het nieuwe Demon Technology Center aan de Hengelosestraat, op de plek waar tot vorig jaar de BTC stond, is daarom van groot belang voor verdere groei. De 5000 vierkante meter beslaande nieuwbouw is berekend op ruim 200 werknemers. Er zijn er inmiddels 100 aan de slag. Daaronder ook medewerkers van bedrijven waarin Demcon deelneemt.
Een van die bedrijven is Bond3D, dat systemen bouwt voor het printen van complexe kunststoffen die metaal kunnen vervangen. En het Japanse Mitutoyo, fabrikant van meetapparatuur, gaat ruimte huren in het Demcon Technogy Center.
„We zijn momenteel in gesprek over vijf nieuwe investeringen en het aantal aanvragen dat bij ons binnenkomt om te participeren groeit sterk”, zegt Jemy Pauwels, directeur investeringen bij Demcon.
Demcon nam afgelopen week een belang in de techbedrijven CryoSol-World (Maastricht) en Alia Instruments (Enschede). De apparaten waar beide bedrijven mee komen zijn mede door Demcon ontwikkeld en worden ook geassembleerd in het nieuwe Demcon Technology Center.
Bij Alia Instruments gaat het om een dichtheidsmeter voor grond, ten behoeve van baggeraars en tunnel- en mijnbouwers. Voordeel van deze vinding is dat de meter niet met nucleair materiaal werkt, zoals de huidige dichtheidsmeters.
CryoSol-World werkt aan een nieuw apparaat, de VitroJet, dat heel snel eiwitten kan invriezen. Eiwitten spelen een rol in ziekteprocessen van onder meer kanker, Alzheimer, tbc en aids. Die eiwitten moeten worden bestudeerd bij lage temperaturen en invriezen moet dan razendsnel gebeuren.

bron: de Twentsche Courant Tubantia, maandag 30 december 2019