terug

13 mei 2023

invulling kerklocatie met mariahuys en berghuys

Geduld is een schone zaak bij een project als de herontwikkeling van de Mariakerk in Berghuizen. Met het schrappen van de winkelruimten is een belangrijke hobbel genomen. Nu nog overeenstemming met de omwonenden en de gemeente over het aantal parkeerplaatsen.

Ruim anderhalf jaar nadat het (aangepaste) plan voor de Mariakerk werd voorgelegd aan de buurt konden de Berghuizenaren deze week kennis nemen van de jongste tekeningen voor de transformatie van ‘hun’ kerk. Na afloop van de laatste eucharistieviering presenteerden Henk Wiggers en Marko Hartmann, de mannen achter JOUW Wonen, hun multifunctionele plan voor deze locatie.
Daarmee kwamen ze volgens Wiggers ook tegemoet aan de vraag vanuit de wijk hoe ver de planontwikkeling nu gevorderd is.

nu nog een oplossing voor het parkeren

landelijke normen
Een onderdeel dat veel aandacht vraagt is parkeren. Bij nieuwbouwprojecten moet de ontwikkelaar aan landelijke parkeernormen voldoen. Het verdwijnen van de kerkfunctie maakt volgens Wiggers een lagere parkeernorm mogelijk: „Maar de nieuwbouw geeft juist verzwaring. Wat haal je weg en wat voeg je toe? We werken aan een oplossing en de eerste stap is gemaakt. Op eigen terrein is er nu, achter de haag, ruimte voor zestig auto’s. In de straat zouden ongeveer twintig parkeerplekken moeten komen.”
Het schrappen van de commerciële ruimten (detailhandel) in het plan betekent dat er minder parkeerplaatsen nodig zijn. Hoewel de eigenaren van winkelcentrum Zuid-Berghuizen, de buurt en ook de raad positief tegenover de komst van nieuwe winkels stonden, is die ambitie uiteindelijk toch losgelaten. Wat is gebleven, is de toevoeging van daghoreca (glazen uitbouw aan het parochiecentrum) en de bouw van achttien nieuwe koopappartementen: vier in de kerk en veertien daarbuiten in het nieuw te bouwen Berghuys, met name bedoeld voor wijkbewoners die niet meer zelfstandig kunnen worden en 24-uurszorg nodig hebben.

zorgaanbieders
In het Mariahuys, zoals de kerk gaat heten, worden enkele units gebouwd die bestemd zijn voor zorgaanbieders. Te denken valt aan fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Met veel glas wordt extra daglicht het gebouw ingebracht. Wiggers: „Een aantal geïnteresseerden heeft zich al bij ons gemeld. Met JOUW Wonen krijgen we zelf een kantoor in de glazen ring die tegen de kerk aan wordt gebouwd. Het pastorale steunpunt komt in het parochiecentrum. We hebben nu drie keer met de buurt gepraat en de bewoners van de Mariastraat waren kritisch. Zij hebben de parkeeroplossing en het groen nog van ons te goed. Als de gemeente heeft gereageerd op dit plan, gaan we daarmee terug naar de buurt.”

nieuws Mariakerk Oldenzaal Berghuys Mariahuys wonen zorg kantoren Beltman Architecten 89500

bron: de Twentsche Courant Tubantia, zaterdag 13 mei 2023 - Stephan Scheper

bekijk ons project Mariakerk