terug
Header foto Beltman

26 maart 2023

iedereen kan architect worden

Wat als kinderen het voor het zeggen hadden? Hoe zou hun huis, school of speelveld er dan uitzien? Jaarlijks houdt Archikidz Enschede een gratis workshop voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Onder begeleiding van architecten bouwen maar liefst 100 kinderen deze zaterdagmiddag in Tetem hun droomhuis, luchtkasteel of fantasiebouwwerk. „Zo laten we ze op een speelse manier kennismaken met hun gebouwde omgeving”, vertelt architect en organisator Judith Lansink uit Enschede. En dat is om meerdere redenen juist nu van groot belang.

toenemend tekort
Het personeelstekort in de bouw blijft toenemen. In 2022 was gemiddeld 73 procent van de vacatures in deze sector moeilijk in te vullen, blijkt uit onderzoek van het UWV. Het aanhoudende tekort heeft volgens branchevereniging Bouwend Nederland verschillende oorzaken. Tijdens de financiële crisis van 2008 werden veel medewerkers ontslagen.

Deze groep nam toen voorgoed afscheid van de sector. ‘Ook is het steeds moeilijker om jongeren enthousiast te maken voor een baan in de bouw, want ‘werken met je handen’ kreeg in Nederland de afgelopen decennia steeds minder status’, aldus Bouwend Nederland. ‘Zo ontstond een structureel tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten in de bouw.’

001 Archikidz Enschede 25 maart 2023
Opperste concentratie. Een windmolen bouw je natuurlijk niet zomaar.

Alles is ontworpen
Dit grootschalige probleem tackle je natuurlijk niet met een gratis architectuurworkshop voor kinderen in Enschede. „Maar dit is wel de leeftijd waarop kinderen zich echt voor iets gaan interesseren”, zegt Judith Lansink. En wie weet worden ze hierdoor wel enthousiast voor een baan in de bouw.

Maar het gaat de organisatie ook om andere maatschappelijke ontwikkelingen. Zo wordt de samenleving steeds individualistischer met als gevolg dat er steeds minder aandacht is voor onze omgeving. Deze workshop zorgt ervoor dat kinderen er bewust bij stilstaan dat alles om ons heen is ontworpen. En dat iets heel groots vaak heel klein aan een tekentafel begint. Een ander doel is zorgen voor meer saamhorigheid en verbondenheid met de Enschedese multiculturele samenleving. De workshop is daarom gratis, zodat alle kinderen kunnen meedoen.

eigenlijk ben ik al bouwvakker, maar dan van het knutselen
Valentino, 7

Grote dromen
Aan enthousiasme vandaag geen gebrek. De hal in Tetem is veranderd in een giga bouwplaats waar wordt gewerkt aan 100 maquettes. Het thema luidt dit jaar: Wonen in een Molen. Wat direct opvalt is dat de architecten en andere vrijwilligers er net zoveel plezier aan beleven als de kinderen zelf. Zo staat architect Atty Poelma hier op haar vrije zaterdagmiddag bloemetjes te knippen. Ze moet er zelf ook wel een beetje om lachen. „Dit is echt leuk. Kinderen hebben een heel ander perspectief. Ze dromen nog zo groot.”

Vraag Valentino, 7 jaar, naar zijn bouwwerk en er volgt een indrukwekkende pitch. „Ik maak een villa van drie verdiepingen met een energiemolen. Eigenlijk ben ik al bouwvakker, maar dan van het knutselen.” Hij kijkt er behoorlijk serieus bij.

Thuis knutselt Valentino ook geregeld. „Dan maak ik huisjes voor mijn knuffels. Of eigenlijk villa’s. Ik heb ook een keer een eigen bordspel gemaakt.” Je zou denken dat Valentino een baan in de bouw wel ziet zitten. Hij schudt zijn hoofd. „Ik wil graag reclamemaker worden. Dat is mijn vader ook.”

dit is een hartstikke leuk vak
je kunt er al je creativiteit in kwijt en je maakt echt iets
Sander ter Harmsel, architect en organisator

Mooi vak
Er zijn vandaag wel veertig vrijwilligers in touw. Theatermaker Dolf Moed heeft speciaal voor de kinderen een enorme windmolen uit de kast getrokken. En vanuit de gehele bouwkolom hebben sponsoren en vrijwilligers zich gemeld. Architect en organisator Sander ter Harmsel: „We zijn hier zeven jaar geleden in Enschede mee begonnen. Wat we de kinderen op zo’n dag als vandaag willen meegeven, is dat dit een hartstikke leuk vak is. Je kunt er al je creativiteit in kwijt en je maakt echt iets.”

Dat hebben de kinderen vandaag wel geleerd. De windmolen van Max is zo groot geworden dat hij er even vertwijfeld naar kijkt. „Ik denk niet dat ie in de auto past.” Benthe, 11, en Ravi, 11, zijn met hun bouwwerken ook de lucht in gegaan. En dan te bedenken dat ze een paar uur geleden nog niets hadden. Dit vak is zo gek nog niet, vinden ze.

„Dit is super”, zo vat architect Radboud Seckel deze dag samen. „De kinderen zijn heel trots op zichzelf.” Ook hij hoopt dat deze dag op welke manier dan ook iets bijdraagt. „Ik zeg altijd: iedereen kan architect worden. ‘Maar ik ben nog maar een kind’, reageren ze vaak. Dat komt wel goed, zeg ik dan.”

002 Archikidz Enschede 25 maart 2023

bron: De Twentsche Courant Tubantia, 26 maart 2023, door Mandy de Jong, foto's Reinier van Willigen

https://www.tubantia.nl/enschede/hoe-krijg-je-kinderen-enthousiast-voor-de-bouw-iedereen-kan-architect-worden~a6ea79e9/?cb=f544356d27205e5b4a73ea53ee55ca7c&cb=8715d71a4602a7d6309f9b15d11fb0e8&auth_rd=1&auth_rd=1