terug
Header foto Beltman

25 juli 2021

een dag uit het leven van de beltman bouwkundige

Vrijheid en flexibiliteit

Als Bouwkundige bij Beltman Architecten heb je de vrijheid om je persoonlijk en vakinhoudelijk te ontwikkelen. Dankzij flexibele werktijden bepaal je zelf de start en het einde van jouw werkdag. ‘Iedere maandagochtend zitten de projectleiders bij elkaar om de projectplanning te bespreken. Wanneer een project start, bespreken we dit in een interne kick-off. Projecten variëren van een aantal weken tot een aantal maanden’, vertelt Niek.

Niek is nooit 100% gelijktijdig bezig met 1 project. Projecten lopen parallel aan elkaar. Bij Beltman vinden we dat er ruimte moet zijn om collega’s te helpen. Daarom zijn we betrokken bij elkaars projecten. Niek: ‘Vaak bespreek ik met externen de planning, wensen en de beoogde output. Mijn agenda is nooit helemaal gevuld met afspraken en overleggen, zodat ik flexibel blijf voor interne ondersteuning. Zowel op projectvlak als vraagbaak voor bouwbesluit en Revit.’

nieuws Beltman Bouwkundige lizetbeek.nl 21042021.SFEER-40-2 pan

De start van een project

‘Ik werk alles graag uit tot in detail en schakel tussen aannemer, opdrachtgever en architect om tot een maakbare, betaalbare en esthetische oplossing te komen. Als voorbeeld de verbouwing van een winkel tot appartement. Dat betekent dat we een dag op stap gaan om het gehele pand in te meten. Op basis daarvan maken we een bestaand bouwkundig 3D-model in Revit. Hier gaat de architect mee verder en maakt het nieuwe ontwerp. Nu nog zonder volledige check op maakbaarheid en gestelde eisen die de overheid stelt. De aandacht ligt vooral op esthetiek en het uitwerken van de klantwensen’, gaat Niek verder.

Daarna moet er goedkeuring komen vanuit welstand. Zodra die er is, komt de architect terug bij een bouwkundige om te testen of wat is bedacht in werkelijkheid wel kan. ‘We denken over alles na. Van duurzame oplossingen, daglicht- en ventilatievereisten tot aan het feit of een bepaald dakraam qua hoogte praktisch gezien wel te openen is. Ik zorg ervoor dat het voldoet. Het maakt niet uit wat het is, als het maar voldoet aan de waarden die de overheid stelt. Altijd met een nuchtere kijk op maakbaarheid voor de bouwer en op bruikbaarheid voor de toekomstige gebruiker. Bijvoorbeeld iets simpels, zoals de locatie van ramen, afmetingen ervan, aansluitdetails rondom en zorgen dat de ramen voldoende daglicht leveren. Dit samen is technisch ontwerpen.’

nieuws Beltman Bouwkundige lizetbeek.nl 21042021.SFEER-63-2 pan

Braaf doch kritisch

Voor bouwers en opdrachtgevers is het fijn als er iemand is die dezelfde taal spreekt. Daar is de bouwkundige voor. ‘Er worden gedetailleerde modellen geproduceerd die afgestemd zijn op de wens en bedrijfsstructuur van de bouwer. Digitale gebouwelementen worden gevuld volgens afsprakenlijsten. Denk aan data van elementen, locatie, afmeting, aantal, kleur, noem het maar op. Wij werken alles tot in het detail uit’, aldus Niek.

Als architectenbureau kennen we de grens tussen acceptabele architectuur en wat het mag kosten. Daarin zijn we niet zo eigenwijs dat we zeggen dat iets per se moet. Wij zijn braaf, maar blijven kritisch. Niek vervolgt: ‘Het resultaat is er uiteindelijk voor de gebruiker. Daarvoor creëren we een hele beleving. Daarom maken we onze ontwerpen zo gedetailleerd.’ Communicatie dient als rode draad in het hele proces. Zo blijven we met elkaar scherp en worden faalkosten gereduceerd.

nieuws Beltman Bouwkundige lizetbeek.nl 21042021.SFEER-19 pan

Geoliede machine

‘We creëren die beleving echt als team. We gebruiken elkaars kennis en kunde. Een van de collega’s weet bijvoorbeeld meer over brandveiligheid. Dan vraag ik hem om mijn model en tekeningen te beoordelen. We zijn niet bang om elkaars hulp op te zoeken. Er is ruimte voor ontwikkeling en daardoor komen we samen steeds tot een hoger niveau.

‘Met name de persoonlijke factor van Beltman Architecten kan ikzelf waarderen. Ik ervaar de vrijheid om af en toe mijn hoofd leeg te maken of om een keer even de tijd te nemen voor een collega. Beltman is een bescheiden architectenbureau met veel onderling respect. Wanneer je hier als Bouwkundige aan de slag gaat, is het vooral de afwisseling die het doet en dat je zelf kunt kiezen waarin je je wilt ontwikkelen. Je wordt getriggerd om jouw eigen verantwoordelijkheid te nemen. Zo groeien we het meest’, sluit Niek mee af.