terug
Header foto Beltman

12 maart 2021

demcon wil groeien

Technologiebedrijf Demcon wil de komende vijf jaar in Enschede het personeelsbestand verdubbelen naar duizend werknemers. "Onze groeicurve is steiler dan die van ASML", zegt topman Dennis Schipper, verwijzend naar de bekende chipmachinebouwer uit Veldhoven.

Demcon gaat voor forse groei op Kennispark Twente

Die verdere groei gaat onder meer gebeuren via de oprichting van een nieuw dochterbedrijf dat zich met de energietransitie gaat bezighouden. Ook wil Demcon deelnemen in start-ups en scale-ups. Schipper meldt dat er plannen zijn voor een samenwerking met een partner uit Twente om met behulp van waterstoftechnologie energie op te slaan in batterijen.

Eerste stap richting verdere expansie is de bouw van een nieuw hoofdkantoor met een oppervlakte van 4000 vierkante meter nabij het huidige, waarmee eind 2021 wordt begonnen. Demcon is momenteel naarstig op zoek naar meer locaties op Kennispark Twente waar het panden kan (laten) bouwen. Schipper: "We hebben nu de beschikking over ruim 18.000 vierkante meter en we denken straks 40.000 vierkante meter nodig te hebben."
Interactie

Om Demcon te kunnen laten doorgroeien is er interactie met andere bedrijven nodig, zegt Schipper. "Het gaat om spontaan ontmoeten om vervolgens tot resultaten te komen." Kennispark Twente moet daarom de uitstraling van een campus krijgen, een inspirerende omgeving met horeca-, congres- en vergadermogelijkheden. Gebrek aan parkeerruimte wordt volgens hem volgend jaar al opgelost door in de spits een elektrische 'trein' over de weg heen en weer te laten rijden tussen de parkeerplaats bij De Grolsch Veste en de kantoren op het park. Van deze Trens Solar Train kan iedereen die op het Kennispark Twente werkt, gebruikmaken.

Dennis Schipper en compagnon Peter Rutgers begonnen in 1993 voor zichzelf. Ze transformeerden Demcon in de loop der jaren van een ingenieursbureau tot een onderneming die ook voor klanten assembleert en met klanten of voor eigen rekening en risico, hightech-apparaten ontwerpt en bouwt. De omzet kwam vorig jaar uit op 100 miljoen euro.
Medische apparatuur

Onder eigen merk bouwt Demcon onder meer medische apparatuur. Circa een derde van de omzet komt nu uit eigen producten. Buiten Enschede werken er circa 250 mensen voor Demcon in de vestigingen Best, Groningen, Delft, Maastricht en M√ľnster en op verkoopkantoren in Japan en Singapore.

Demcon is tevens een zogeheten 'incubator', een bedrijf dat investeert in start-ups en scale-ups en die met advies helpt te groeien. Demcon heeft participaties in tien van die bedrijven, van wie de meeste ook op Kennispark Twente zijn gevestigd of in Demcon Technology Center zijn getrokken. De bekendste daarvan zijn Bond3D, dat 3D-printers ontwikkelt voor onder meer de medische, automobiel-, lucht- en ruimtevaartmarkt en Trens Solar Trains, ontwikkelaar van elektrische voertuigen.

bron: de Twentsche Courant Tubantia, zaterdag 12 maart 2021