terug

24 november 2022

de woonplaats bouwt tientallen sociale huurwoningen

Eengezinswoningen in de wijk Eilermarke in Glanerbrug en in het zuiden van Enschede aan de Broekheurne-Ring: De Woonplaats heeft het startsein gegeven voor twee nieuwbouwprojecten met allemaal sociale huurwoningen in de gemeente.

Met de medio 2023 te beginnen bouwwerkzaamheden zijn in totaal 65 nieuwe woningen gemoeid: twintig huizen in de wijk Eilermarke en 45 woningen in Stroinkslanden-Zuid, aan de Broekheurne-Ring. Alle woningen krijgen een huur onder de huurtoeslaggrens (nu 763 euro). De omwonenden in Glanerbrug en Enschede-Zuid zijn vorige week over de nieuwbouwprojecten geïnformeerd.

kavel aangekocht

Met de komst van de tientallen nieuwe woningen hoopt De Woonplaats de druk op de woningmarkt in Enschede verder te verlichten. Bij beide projecten gaat het om wat de corporatie als ‘conceptuele woningen’ omschrijft: woningen die zoveel mogelijk in de fabriek worden voorbereid en daarna relatief snel kunnen worden opgeleverd. Na de aanbesteding richting aannemers wordt duidelijk hoe de huizen er in detail uit komen te zien. Daarna zal De Woonplaats de omwonenden opnieuw informeren.
De werkwijze leidt tot de verwachting dat medio komend jaar met de bouw van de sociale huurwoningen in zowel Enschede-Zuid en Glanerbrug kan worden begonnen. Voor de twintig woningen in de Eilermarke heeft de Woonplaats een bouwkavel aan de Heidevlinder van de gemeente Enschede aangekocht.

aan de Heidevlinder komen twintig zoveel mogelijk duurzame woningen

Het perceel heeft de bestemming wonen, voor de werkzaamheden in de Eilermarke is dus geen bestemmingsplanprocedure meer nodig. Aan de Heidevlinder komen twintig zoveel mogelijk duurzame woningen: twee rijen van eengezinswoningen en twee rijen van zeven eengezinshuizen voor één- tot tweepersoonshuishoudens. Ook komen er dertig parkeerplaatsen voor de nieuwe bewoners.

nieuw buurtje

Met de 45 nieuwe sociale huurwoningen in het zuiden van Enschede moet er volgens De Woonplaats ‘een nieuw buurtje’ komen in dit deel van Stroinkslanden-Zuid. De te bouwen huizen vullen het tijdelijke parkje op dat in 2009 ontstond na de sloop van de hobbykamerwoningen langs de Broekheurne-Ring.
De corporatie werkt aan verschillende typen eengezinswoningen: een deel krijgt twee woonlagen, ook zijn er kleinere huizen voor één- en tweepersoonshuishoudens voorzien. In de nabijheid van de nieuwe woningen worden klimaatmaatregelen getroffen, zoals de opvang van water in wadi’s.
Voor het bouwproject aan de Broekheurne-Ring is nog wel bestemmingsplanprocedure nodig. Die wordt medio december in gang gezet, verwacht De Woonplaats.

nieuws 89560 Heidevlinder Enschede Beltman Architecten Impressie 3D situatie

bron: Teun Staal, de Twentsche Courant Tubantia, donderdag 24 november 2022