terug
Header foto Beltman

22 juli 2020

blikvanger voor indië

Luxueuze, ruime appartementen met uitzicht op een nieuwe waterplas in een wijk waarin stadshistorie en nieuwbouw hand in hand gaan. De invulling van Indië in Almelo is toe aan een volgende stap.

En die volgende stap is tegelijk beeldbepalend voor dit ontluikende stadsdeel aan de rand van het centrum: 32 fraaie appartementen in vier aan elkaar geschakelde eenheden met elk een eigen identiteit. Kostprijs: tussen de drie en zeven ton. De verkoop begint na de zomer.

Het moet de boulevard van Indië worden. De entree vanaf de Burgemeester Schneiderssingel heeft al een gezicht. Met rechts de fraaie appartementen van De Bleekerij en De Ververij. Links het Stadslab en het strandje aan het waterbekken, de schakel met het Overijssels Kanaal en de stadshaven. Verderop ontstaat rechts een apart wijkje met rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen.

Een blok verder is een zone bouwrijp gemaakt voor de vier wooncomplexen met luxueuze appartementen en penthouses die Indië nog meer volume en allure moeten geven. Afmetingen: 90 tot 170 vierkante meter. Met fraaie inpandige balkons en op de begane grond een lint van tuintjes.

Tweede Indiëvijver
Een aantal van deze gelijkvloerse woningen krijgt eersterangs uitzicht op een enorme nieuwe waterpartij. Dit waterbekken wordt twee keer zo groot als de eerste plas en is ook verbonden met het kanaal. Deze tweede plas achter het Stadslab komt op de plek waar nu nog een hoge zandheuvel het gebied ontsiert. Enkele drijvende waterwoningen geven Indië hier straks extra cachet. De planmakers denken aan watervilla’s met aanlegsteigers.

„Echt uniek voor Almelo en Twente”, zegt Thijs ter Haar van Kamphuis Makelaars waar de verkoop van alle woningen op Indië is ondergebracht. Hij verwacht veel van deze nieuwe stap in de ontwikkeling van het gebied.

„In eerste instantie denk je bij dit soort appartementen aan senioren, laten we zeggen de kopers die de middelbare leeftijd voorbij zijn. Maar iedereen is hier welkom. Ik wil het niet in de markt zetten als seniorenappartementen. Het is sowieso afwachten wat corona doet met deze doelgroep. Gaan de senioren een pas op de plaats maken? De druk op de woningmarkt is groot.”

Interesse van buiten Almelo
Wat nu al wel opvalt: er is veel interesse van buiten Almelo. Ter Haar: „Mensen die Almelo hebben ontdekt omdat ze hier op vakantie waren of hebben gerecreëerd. Kopers die zien dat er hier wat gebeurt en onder de indruk zijn van de kwaliteit en het bijzondere van Indië.”

Met als volgende fase dus aandacht voor luxueuze appartementen. Want behalve de vier complexen aan de boulevard komt er bij de entree van de wijk, pal tegenover Witzand Bouwmaterialen en naast de oude markante beuk, ook een gebouw met dertien ruim bemeten appartementen.

Prijskaartje kan hoog oplopen
De prijzen variëren van drie ton tot maximaal zelfs zeven ton voor het mooiste en grootste penthouse. Is dat niet wat overdreven?

Ter Haar: „Zeker niet. Dan heb je het over 180 vierkante meter. Met drie eigen parkeerplaatsen, ruime balkons en een fantastisch uitzicht. Daar hangt een prijskaartje aan. Maar we bieden ook 85 meter voor drie ton aan. De variatie is groot. We bouwen hier op Indië naar de wensen van de markt.”

Nog jaren vooruit
De appartementencomplexen moeten een blikvanger op Indië worden. Het gebied waar ooit duizenden Almeloërs in de textielhallen van Koninklijke Ten Cate werkten. De wijk waarin sfeer en elementen van toen worden meegenomen in de nieuwbouw.

Het Rijssense bouwbedrijf Ter Steege bouwt hier op 23 hectare grond meer dan zeshonderd woningen van zeer diverse signatuur. Vier vakken met 150 huizen zijn inmiddels klaar. Vak vijf vult zich. Ter Steege, Kamphuis en de andere partners op Indië kunnen nog jaren vooruit.

Wijkcoaches op Indië
Grondeigenaar Ter Steege heeft wijkcoaches aangesteld op het Indiëterrein. Ze moeten een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat bewoners en bezoekers op een veilige en verstandige manier omgaan met deze wijk-in-ontwikkeling. De belangrijkste aanleiding is de spontane ingebruikname van het Indiëstrandje. Mensen kwamen er om te recreëren, te zwemmen en honden uit te laten. De jeugd sprong van de kades bij het Stadslab en speelde op de vlonder en het houten pontje dat daarvoor niet was bedoeld. De pont is kapot en weggehaald. Coaches gaan toezien en met mensen in gesprek maar hebben verder geen bevoegdheden. Verder hangt de hele wijk vol met camera’s van bouwplaatsbeveiliger BouWatch.

bron: de Twentsche Courant Tubantia, woensdag 22 juli 2020