terug

21 juni 2022

128 huizen in Westerhaar zijn eind 2025 al klaar

Er ging van alles mis in de aanloop, maar de kogel is nu door de kerk: De Oale Bouw in Westerhaar wordt in drie jaar tijd volledig herbouwd door drie aannemers. „Iedereen is hier blij mee”, klinkt het in de buurt.

supersnelle herbouw van complete woonwijk

Zelden had een renovatieproject zoveel voeten in de aarde als de Oale Bouw in Westerhaar. Maar na drie jaar tussen hoop en vrees is er nu eindelijk een definitief besluit voor de sloop van de volledige buurt en de herbouw van 128 woningen. Eind dit jaar beginnen drie aannemers aan de megaklus, eind 2025 moet er al een compleet nieuwe wijk staan.

steenstripfoutje
Het is het resultaat van een aanbestedingstraject dat aanvankelijk misliep. Een van de aannemers won op basis van punten, maar dat werd ingetrokken door Mijande, omdat het bouwbedrijf steenstrips wilde plaatsen om de gevels. En
dat leverde verzet op onder bewoners, die graag huizen willen die decennia mooi blijven. Zij zagen liever schoon metselwerk en vonden in Mijande een medestander.
De woningcorporatie ging daarop opnieuw om tafel met de drie aannemers die meededen in het traject, en kwam vervolgens tot overeenstemming met alle drie: bouwbedrijven Trebbe, Ter Steege en Koopmans gaan gezamenlijk De Oale Bouw herbouwen.
Voor de klus was in 2019 al 34 miljoen euro begroot en dat is nog steeds het geval, ondanks de stijgende bouwprijzen. „De kans is groot dat we het wat gaan overschrijden. Maar het probleem was groter geweest als we de aanbesteding opnieuw hadden gedaan. Dan was het tegen de huidige bouwprijzen geweest”, zegt Melanie Maatman, directeur-bestuurder van woningcorporatie Mijande. „We hebben in deze aanbesteding gezegd: Het moet voor 34 miljoen gebeuren. En dat kon.”

pan Oale Bouw Westerhaar Vriezenveensewijk stedenbouwkundig plan wonen laag Beltman Architecten 88740Straatbeeld 2

grote tevredenheid
Het definitieve ontwerp, van Beltman Architecten, is inmiddels huis aan huis bezorgd in de wijk en heeft volgens Yvonne Spijker, van de bewonerscommissie, tot grote tevredenheid geleid. „Ik heb alleen maar positieve reacties gehoord. Het is ook een heel mooi ontwerp.”

ik geloof er niet in dat je iets bij mensen door strot kunt drukken

Melanie Maatman, Mijande Wonen

Bovendien wordt er veel sneller gebouwd dan aanvankelijk gepland. In eerste instantie hield Mijande rekening met een traject van dertien jaar, verdeeld over zes fases, vervolgens werd dat steeds verder teruggebracht. Nu wordt de wijk, verdeeld over drie fases van ieder een jaar, volledig gesloopt en herbouwd in drie jaar. „Dat komt doordat we de boel financieel op orde hebben”, zegt Maatman. „We hebben steeds meer spek op de botten gekregen, waardoor we ook prioriteit hebben gelegd op de Oale Bouw. Het is een kwestie van goed plannen en financieren.”
In december 2022 moeten de eerste bewoners uit fase 1 al verhuizen. Zij zijn in het uiterste geval een jaar uit hun woning. In december 2023 zijn de eerste woningen en de bijbehorende infrastructuur al klaar. En dan begint fase 2. In de eerste fase gaat het om 44 woningen, onder meer in de Veenstraat. Al deze woningen zijn op voorhand al vergeven met bewoners die nu ook al in De Oale Bouw wonen, zegt Spijker van de bewonerscommissie.
Over het algemeen kunnen bewoners die tijdelijk hun huis uit moeten een wisselwoning krijgen in de eigen wijk. Daarvan zijn er twintig beschikbaar. Een enkeling moet in een jaar tijd twee keer verhuizen, naar een wisselwoning en terug naar een nieuw huis.

gepiepeld
Met het definitieve ontwerp, de keuze voor de aannemers en een harde begin- en einddatum komt er tegelijk een einde aan een lang traject, dat heel wat voeten in de aarde had. Mijande en bewoners kwamen vreselijk met elkaar overhoop te liggen toen de woningcorporatie op 1 april 2019 ineens rijtjeswoningen presenteerde, in plaats van de eerder beloofde twee-onder-eenkappers door de vorige bestuurder Peter Zuithof. Dat laatste plan bleek een luchtkasteel. Als Mijande de plannen van Zuithof had doorgevoerd, was het afgestevend op een failissement. Desalniettemin volgden er protesten met spandoeken in de wijk: bewoners voelden zich gepiepeld.
Mijande kwam al snel tot het besef dat het anders moest, ging met bewoners om tafel en maakte een nieuw plan met draagvlak.
Maatman, die toen net was aangesteld als nieuwe directeur-bestuurder van Mijande, is nog altijd blij dat ze het oude plan snel na de bewonersbijeenkomst, waar de emoties hoog opliepen, van tafel veegde. „Ik blij dat ik toen m’n hart gevolgd heb en gestopt ben met de plannen”, zegt Maatman. „Ik geloof er niet in dat je iets bij mensen door de strot kunt drukken. De bewoners zijn ervaringsdeskundigen in eigen wijk. Dat zie je nu. Door de bewonerscommissie is er een beter plan gekomen, waar we allemaal blij mee zijn.”

bron: Ferry de Goeijen: Twentsche Courant Tubantia, dinsdag 21 juni 2022

Bekijk hier het project De Oale Bouw op onze projectenpagina