Vitaal centrum fase 2 Duiven


Locatie: Duiven
Opdrachtgever: Nijhuis Bouw B.V., Apeldoorn
Aannemer: Nijhuis Bouw B.V., Apeldoorn
Architecten: Esther Mastenbroek, Jeroen Haverkate
Categorie: Selecties, Winkels

Beltman Architecten heeft het ontwerp gemaakt voor het Vitaal Centrum (fase 2) in Duiven voor de ontwikkeling van Explorius Vastgoedontwikkeling en Nijhuis Bouw.

Het Vitaal Centrum is een complex dat bestaat uit 3 bouwlagen. Het Cultureel Centrum de OGTent is de hoofdgebruiker van de eerste verdieping. Hier is ook de Bibliotheek Liemers gevestigd. Op de tweede verdieping is onder andere een doelgroepen zwembad (Akwaak Zwemschool) en een kinderdagverblijf (Partou) gevestigd. Op de begane grond is circa 1.940 m² winkel- en horecaruimte beschikbaar.

De bewoners van Duiven hebben in een referendum gekozen voor een architectuur met een warme dorpse uitstraling die past bij de nieuwe identiteit van Duiven. Een klassieke stijl met gevarieerde gevels.
Een dorpskern die de suggestie wekt van een straatbeeld uit verschillende periodes, in afwisselende bouwstijlen en door diverse architecten ontworpen. Zo krijgt elk perceel een eigen identiteit. Dit is het uitgangspunt geweest voor ons ontwerp.

Vanuit het stedenbouwkundigplan zijn accenten in de gevels van het gebouw aangebracht. Ook vanuit het gebouw naar de omgeving toe zijn accenten gerealiseerd. Het gewenste beeld voor dit plan en voor het gehele centrumplan van Duiven is een historisch gegroeid gevelbeeld met een rijke variatie aan architectuur en  kleurgebruik. De omliggende panden zijn bepalend geweest voor de verhouding van deze individuele gevels. Door deze grote mix aan gevelbreedtes ontstaat een gevarieerd straatbeeld.

De verschillende gevelbreedten zijn bepaald door de indeling van het gebouw. Op deze manier zijn de verschillende functies van het gebouw naar buiten toe vertaald. Zo heeft bijvoorbeeld de centrale entree en de Schutterszaal een geheel eigen identiteit. De gevels zijn ook afgestemd op de voorgestelde indeling van de commerciële ruimten op de begane grond. Op deze manier heeft elk bedrijf een eigen uitstraling.

Om deze diversiteit te vergroten zijn naast de breedte en hoogte variaties de gevels in verschillende architectuurstijlen ontworpen. Samen met het spel van kappen, kopgevels en verschillende dakranden ontstaat er een gevarieerd beeld.
De rijke detaillering, de afwisseling in plaatsing van de ramen en de sprongen in de gevels versterkt dit beeld.

Het project is in BIM uitgewerkt, samen met de constructeur en installateur.

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect