De Jeu Hengelo


Locatie: Hengelo
Opdrachtgever: Welbions

Het grootschalige renovatieproject De Jeu omvat een nieuw ontwerp voor 150 te renoveren woningen, verdeeld over drie wijken in Hengelo.

Oorspronkelijk zijn de wijken opgezet als een stempelwijk waarbij alle woningen dezelfde uitstraling hadden. Na verloop van tijd is echter een groot deel van de woningen op willekeurige wijze verkocht aan particulieren. Hierdoor is een wildgroei aan aanpassingen en verbeteringen aangebracht, die het ooit harmonieuze beeld danig verstoorden.

Nu was de opdracht de woningen in het bezit van de woningcorporatie Welbions energetisch te verbeteren middels een nieuwe gevel en dak. De grootste uitdaging in het nieuwe ontwerp was een goede aansluiting op de afwisselende uitstraling van de particuliere woningen.
Het oorspronkelijke ontwerp was voorzien van grote aluminium portalen die elke woning een eigen uitstraling gaf. Na een grootschalige presentatie aan de betrokken bewoners van de drie wijken, waren er zoveel bezwaren dat er besloten is een geheel nieuw alternatief te ontwerpen. Dit ontwerp diende wél voor alle betrokkenen acceptabel te zijn. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in het huidige ontwerp.

Het concept bestaat uit een soort ‘lades’ die in de gevel geschoven worden. Bij de entree is een stalen portaal geplaatst die de plasticiteit van de gevel versterkt. Tevens worden alle kozijnen vervangen door onderhoudsarme kunststof kozijnen. Om ook het nieuwe dak strak aan te laten sluiten op het dakvlak van de particuliere woningen is een totaal nieuwe scharnierkap toegepast met dezelfde nokhoogte. Zo sluit het netjes aan op de bestaande dakpannen.

De huidige uitstraling van de wijk is heel divers en dat zal door de eigendomsverhoudingen in de toekomst ook zo blijven. Daarom is er voor gekozen de huurders óók hun eigen keuzes te laten maken. Ze hebben hierbij keuze uit vier natuurlijke houttinten met bijpassende kleuren voor de entreepartijen. Zo blijft het beeld wel gevarieerd, doch rustig.

De oorspronkelijke kozijnen op de verdieping zijn in hun geheel transparant. Vanuit de bewoners was er de wens een gedeelte niet transparant te laten zijn. Hierin is in het nieuwe ontwerp dan ook voorzien door het gebruik van ondoorzichtig glas.

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect